Puantör Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Olunur? - Pera Passage

Puantör Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Olunur?

İçindekiler

Puantör Nedir?

Puantör, kamu veya özel sektörde çalışan personelin çalışma saatini ve faaliyetlerini kaydeden kişilerdir. Puantör olarak görev alan personel, çalışanların mesai saatleri, giriş/çıkış saatleri, vardiya, fazla mesai, izin veya sağlık durumu gibi verileri puantör defterine kaydeder.

Personel olarak veya dışarıdan destekle çalışan Puantör kavramına daha yakından bakalım.

Puantörlük Nedir?

Puantörlük veya Puantör kısaca kurum ve kuruluşlarda personellerin çalışma saati, işe girişleri ve çıkışları, vardiyalar, görevleri, izin durumları ve sağlık sorunlarını kaydeden personeldir. Personellerin ne iş yaptığı ne kadar çalıştığı ve görevini yerine getirip getirmemesi gibi durumları puantör defterine yazarlar.

Puantörler, şirkette görev yapan çalışanların giriş-çıkış saatleri, fazla mesai durumları, işe devam durumları ve çalışma saatleri gibi detayları titizlikle izlerler. Puantörlük görevini yerine getiren kişiler, bu takip işlemlerini özenle puantaj defterine kaydederler. Ardından, bu bilgileri muhasebe departmanıyla paylaşmak zorundadırlar, çünkü bu veriler ücretlendirme süreçlerinde temel kriterler olarak kullanılır.

Çalışanların performansını objektif bir şekilde değerlendirerek şirket içinde düzeni sağlarlar. Bu süreç, şirketin finansal yönetimi ve personel politikalarının etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı olabilir. Puantörlük, işletmelerin personel yönetimi ve mali hesaplamalarında önemli bir rol oynayan kilit bir pozisyon olarak karşımıza çıkar.

Puantörlük Zor Mu?

Puantörlük, belirli bir alanda uzmanlaşma, detaylara dikkat etme ve özenle çalışma gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle, puantörlük, zorluk derecesi kişisel yeteneklere ve deneyime bağlı olarak değişen bir görev olabilir. Puantör olarak çalışmak isteyen adayların birtakım özel becerilere sahip olması beklenmektedir.

Kurum veya kuruşlarda puantörlük;

  • Dikkat eksikliği,
  • Takip edememe,
  • Analitik düşünememe,
  • Mesafe ve objektiflik,
  • Güçlü iletişim dili,
  • Hassasiyet ve güvenilirlik kavramlarına hâkim değilse zordur.

Çeşitli bilgileri toplamak, düzenlemek ve paylaşmak için etkili bir organizasyon ve zaman yönetimi gerektirir. Birden çok görevi aynı anda takip etmek ve verimli bir şekilde yönetmek önemlidir. Puantörler, pek çok şirket personelini yakından izlemeli ve takip edebilmelidir. İşi insanları takip etmek ve kayıt etmek olan bu personeller, özel becerilere sahip değilse Puantörlük mesleği zor gelebilir.

Önerilen İçerik  SWOT Analizi Nedir?

Puantör Ne İş Yapar?

Puantör, işletmedeki personelle ilgili ayrıntıları kaydetme sorumluluğuna sahiptir. Sorumluluğu yerine getirirken oldukça özenli davranması gereklidir. Puantörlükteki zorluk derecesi, çalışılan sektöre, şirketin büyüklüğüne ve karmaşıklığına, mevcut teknolojiye ve kişisel yeteneklere bağlı olarak değişebilir. Bazı kişiler için bu görev, detaylara olan doğal eğilimleri ve analitik düşünce becerileri sayesinde daha kolay olabilirken, diğerleri için daha fazla çaba gerektirebilir.

Puantör olarak çalışan personellerin iş yükümlülükleri.

  • Şirket içinde bulunan farklı departmanlardan çalışma planlarını almak
  • Haftalık çalışma planındaki isim, unvan ve departman bilgilerini puantaj defterine kaydetmek
  • Personelin giriş ve çıkış saatlerini kontrol etmek
  • Personelin işe devam durumunu izlemek
  • Günlük personel çizelgesini düzenlemek
  • Oluşturulan personel çizelgesini personel departmanına iletmek
  • Mesai saatleri içinde görevini terk eden ve işe geç gelen personeli personel departmanına bildirmek
  • Görevlendirme veya fazla mesai olmadan işten geç ayrılanlar hakkında tutanak tutmak
  • Mazeret bildirmeksizin işe gelmeyen veya yıllık izin veya sağlık izni alan personeli takip etmek
  • İş yerinde çalışanlara gelen ziyaretçilerin kayıtlarını tutmak, ziyaretçi kartı vermek ve ziyaret ettikleri personelle iletişim kurmalarını sağlamak

Puantör Nasıl Olunur?

Puantörlük pozisyonu, şirketlerin sektörüne ve büyüklüğüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Türkiye genelinde, TCDD, hastaneler, üniversiteler, bakanlıklar, denizcilik, taşımacılık, maden, inşaat gibi çeşitli sektörlerde puantör pozisyonları sıkça rastlanan alanlardır. Her bir sektör, puantörlük görevlerini kendi ihtiyaçları ve süreçleri doğrultusunda şekillendirerek bu meslek dalını benimsemektedir.

Puantörlük mesleği için genellikle İnsan Kaynakları, İşletme, İktisat, Dış Ticaret ya da Kamu Yönetimi gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak tercih edilse de, bu bölümlerden mezun olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bireyler, kendilerini geliştirmek amacıyla Microsoft Office ve insan kaynakları gibi konularda sertifika eğitimleri alarak puantörlük mesleğini icra edebilirler.

Önerilen İçerik  Puantaj Nedir? Cetveli Nasıl Hesaplanır?

Puantör Olma Şartları

Puantör olma şartları içerisinde belirli okul diploması istenmemektedir. Puantörlük mesleği genellikle belirli bir alanda uzmanlık gerektirmeyen ve çeşitli sektörlerde farklılık gösterebilen bir pozisyondur. Özel becerilere sahip adayların değerlendirildiği puantör görevinde, birtakım yetkinlik talep edilmektedir.

Puantör olmak için kurum veya kuruluşların şartları.

  • İletişim gücü yüksek
  • Yüksek farkındalık
  • Analitik ve hızlı düşünme becerisi
  • Monoton iş hayatına uyum sağlama
  • Kuralcı ve yerine göre esnek davranma
  • Veri depolama
  • Zaman yönetimi
  • Organizasyon
  • Hassasiyet gösterme
  • Güvenilir olma
  • İnsan ilişkilerinde objektiflik

Puantörlük pozisyonunda başarılı olabilmek için genel olarak aranan özelliklerdir. Ancak, belirli bir sektörde veya şirkette puantör olarak çalışmak istiyorsanız, o sektör veya şirketin spesifik gereksinimlerini de göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Puantör Maaşları

Puantör maaşları, devlet kurumunda veya özel sektörde çalışılabildiği için değişiklik gösterir. Asgari ücretin oldukça üstünde alabildikleri gibi aynı zamanda asgari ücret tutarında çalışan puantörlerde bulunmaktadır.

Devlet kurumlarında çalışıldığı takdirde sabit bir maaş alan puantörler, mesai yapmaz ve extra işte görev almaz. Sabah gittiği ve çıktığı saat belirlidir. Ayrıca aldığı maaşın üzerine ek maaş veya ek mesai ücreti de alamaz.

Özel sektörde çalışan puantörlerde ise maaş skalası oldukça geniştir. Asgari ücretin 3 katına kadar erişen maaş alabilen puantörler, mesai yapabilir veya ek maaş alabilir. Puantörlük gibi bir meslekte özel sektörde görev almak daha iyi olabilir. Ancak maaş konusunda şirketten şirkete farklılık olduğu da unutulmamalıdır.

Puantör Kime Denir?

Puantör, özel veya kamu kurumlarında personellerin ne iş yaptığı ne kadar çalıştığı ve görevini yerine getirip getirmemesi gibi durumları puantör defterine yazan iş takip uzmanına veya personel takip görevlisine denir.

İş yerindeki personelin düzenli olarak çalışma saatlerine uymasını takip eder, izinleri kaydeder, fazla mesai süreçlerini kontrol eder ve bu bilgileri genellikle maaş ve özlük dosyalarını düzenlemek amacıyla muhasebe veya insan kaynakları departmanına ileterek iş süreçlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlar.

Önerilen İçerik  Oryantasyon Nedir? Oryantasyon Eğitimi Ne Demek?

Pozisyonun ismi, ülkeden ülkeye, sektörden sektöre değişiklik gösterebilir. Puantör, bazen “iş takip uzmanı” veya “personel takip görevlisi” gibi farklı isimlerle de anılabilir. Puantör, genellikle detaylara önem veren, organizasyon yeteneği güçlü, zaman yönetimine hakim ve iletişim becerileri gelişmiş bireylerden oluşur.

Benzer Gönderiler

Oryantasyon, zaman ve mekân fark etmeksizin uyum için gereklidir. Yönlendirme veya yön verme anlamlarına da gelen Oryantasyon sözcüğü, doğru anlaşılamadığı...

Ziyaretçi takip programları, iş yerlerindeki ziyaret yönetimini dijitalleştiren yazılım çözümleridir. Pera Passage gibi bir program olan ziyaretçi takip yazılımları, iş...

Bordro nedir nasıl hesaplanır içeriğimizde, Bordro hakkında bilgi vereceğiz. Her işveren, personeline 1 aylık çalışmasının karşılığı olarak bir ücret ödemektedir....

Demo Talebi